Iran - čudovita Perzija

Število oseb

Iran - čudovita Perzija

od 0

Vse ponudbe: 0

1. dan: LJUBLJANA - ISTANBUL - TEHERAN

Zbirališče na letališču JP Ljubljana v popoldanskih urah. Letalski prevoz prek Istanbula v Teheran. Predviden pristanek v zgodnjih jutranjih urah v iranski prestolnici. Prevoz do hotela mimo veličastnega Homeinijevega mavzoleja, okoli katerega nastaja nova urbana cona. Prvi stik z mestom je značilno živahno orientalsko ozračje, pa vendarle manj kaotično kot v drugih bližnje vzhodnih mestih. Nastanitev v hotelu in nočitev.

2. dan: TEHERAN

Po zajtrku nas čaka celodnevni ogled najpomembnejših znamenitosti iranskega glavnega. Začnemo z Grand Bazaarjem, največjim bazarju na svetu, ki nam ponudi pravo kulturno doživetje v tem starodavnem delu mesta. Bazar nam ponudi vpogled v trgovanje domačinov z zlatom, bakrom, hrano in številnimi drugimi izdelki. Nadaljujem s palačo Golestan, ki spada po UNESCOVO svetovne dediščine. Obiščemo tudi Iranski nacionalni muzej, ki je najpomembnejši muzej v Iranu. Odprli so ga leta 1937. Vsi predmeti, ki so na ogled, so iz predislamske zgodovine Irana. V kolikor je odprt, obiščemo tudi Muzej draguljev, kjer hranijo največji diamant na svetu »morje svetlobe«, ki ima 182 karatov. Tukaj hranijo tudi globus, kjer so kopnine in oceani označeni z 51.366 dragimi kamni. Sledi še večerni sprehod čez most Tabiat, kjer se zbirajo domačini in z brezskrbnim druženjem preganjajo vsakodnevni stres. Pogled na celotno mesto Teheran bo nepozaben. Večerja in nočitev.

3. dan: TEHERAN – KASHAN – ABYANEH – ISFAHAN

Zgodnji zajtrk in nato vožnja z avtobusom proti Isfahanu. Na poti se ustavimo v Kashanu in si ogledamo čudovit perzijski vrt Fin, ki je na seznamu UNESCOVE svetovne dediščine. Nadaljujemo z ogledom stare kašanske palače Tabatabaie, ki predstavlja bivališče nekdanjih bogatih iranskih trgovcev in bogato dekorirane mošeje in šole Agha Bozorg. Za kratek čas se ustavimo še v vasici Abyaneh, ki ga krasijo še vedno dobro ohranjene opečnate hiše. Vožnjo nadaljujemo proti Isfahanu, najlepšem iranskem mestu. Pred večerom bomo uspeli ujeti pogled na mostove na reki Zayande, ki je največja v deželi. Med drugim si ogledamo »most 33 obokov«. Večerja in nočitev v hotelu.

4. dan: ISFAHAN

Po zajtrku ogled Imamovega trga, ki je dolg 500 m in širok 150 m ter ga obkroža bazar. Obiščemo Imamovo mošejo. Nadaljujemo z ogledom prelepe Loftallahove mošeje, ki jo je uporabljala samo kraljeva družina. Čaka nas še palača Alikapu, ki je nekoč služila kot vhod v kompleks palač. Vse te zgradbe so nastale v času Safavidov v 16. stoletju. Preden zapustimo ta veličastni trg, se oglasimo še v delavnici, kjer izdelujejo miniature, ki jih še danes slikajo s čopiči iz mačjih dlak. Od palač si ogledamo še Palačo 40 stebrov, ki slovi po freskah. Nekaj prostega časa, ki ga bomo lahko izkoristili za obisk čajne hiše Hajmirza. Večerja v lokalni restavraciji. Nočitev

5. dan: ISFAHAN - NAIEN – YAZD

Zgodnja vožnja proti Jazdu s postankom v Naienu, mestecu na robu puščave, ki je znano po izdelavi abasov iz kamelje dlake. Ogledamo si Petkovo mošejo, ki so jo zgradili že v 7. stoletju in je med najstarejšimi v deželi. Yazd naj bi ustanovil kralj Yazdgerd I., vendar legenda pripoveduje, da je mesto še starejše. Najprej ogledi stolpa Tišine in nato še templja Večnega ognja, ki tu gori že od leta 470. Mesto je še danes center zaratusterstva, najstarejše svetovne religije. V svojih zapiskih ga je omenjal že Marco Polo. Ogledali si bomo Abadove vrtove in postanek ob mošeji Majsede Jame. Sprehodimo se po bazarju tega živahnega trgovskega mesta, ki še danes slovi po izdelavi brokata in je pod UNESCOVO zaščito. Obiskali bomo še muzej vode in se sprehodili po predelu Fahadan. Večerja in nočitev v hotelu.

6. dan: YAZD - PASARGARD - PERZEPOLIS - ŠIRAZ

Na poti proti Širazu postanek za ogled ciprese v Abarkuhu, ki je stara več kot 4000 let. Nadaljevanje vožnje proti Pasagardu, eni izmed ahamenidskih prestolnic z grobnico Kira II. Mesto je bilo naseljeno že v 3. in 4. st. pred Kristusom. Naslednja postaja je mesto Perzepolis, veličastno mesto, ki se dviguje na terasi nad ravnino. Graditi ga je pričel že Darej Veliki. Mesto je požgal Aleksander Veliki, vendar so še danes njegove ruševine osupljive. Sprehod skozi Vrata narodov v sprejemno dvorano Apadano in ogled zimske palače 100-tih stebrov. Zapeljemo se tudi do nekropole perzijskih kraljev. Ogledamo si veličastne grobnice, ki so vklesane v skalo in Zoroastrsko kocko. Večerni prihod v Širaz, kjer nas bodo ob vstopu v mestu pozdravila velika koranska vrata. Večerja in nočitev.

7. dan: ŠIRAZ

Širaz, mesto slavčkov, vrtnic in pesnikov, je rojstno mesto Hafeza in Sadija in velja za kulturno prestolnico Irana. Po zajtrku bomo začeli z ogledi, najprej se bomo ustavili v tradicionalni hiši Narenjestan iz obdobja vladavine dinastije Qajar iz 19. stoletja, nato sledi ogled rožnate mošeje z značilnim barvnim steklom. Ustavili se bomo tudi na Vakil bazarju in si pogledali tamkajšnjo mošejo, ki je bila zgrajena okoli leta 1760. Obiskali bomo še grobnico slavnega poeta Hafisa ter sveti tempelj s čudovitimi perzijskimi vrtovi in čudoviti mavzolej, v sklopu katerega je tudi Petkova mošeja. Večerja in počitek v hotelu.

8. dan: ŠIRAZ - ISTANBUL – LJUBLJANA

Prevoz na letališče ponoči. Polet proti Istanbulu in naprej proti Ljubljani, kjer je predviden pristanek v jutranjih urah.

Pomembno

V primeru prilagajanja letalskim prevozom in nepredvidljivim okoliščinam si pridržujemo pravico prilagajanja programa z zaporedjem ogledov in krajem nastanitve. Vsebinsko program ostaja nespremenjen.

VIZA

Slovenski državljani za vstop v Iran potrebujejo vizum. Za postopek za izdajo vizuma na letališču je potrebno predložiti: slovenski potni list, katerega veljavnost je daljša od 6 mesecev, povratno letalsko vozovnico (priskrbimo v agenciji), fotografijo, dokazilo o potovalnem zdravstvenem zavarovanju in izpolnjen obrazec, ki ga dobite na letališču. Kljub navedenim zagotovilom iranskih oblasti, da se vizum lahko pridobi na letališču, ministrstvo v zadnjem času beleži vedno več primerov, ko je izdaja vizuma na letališčih zavrnjena. Zaradi tega svetujemo, da se kljub vsemu vizum pridobi pred odhodom – v tem primeru potrebujemo vaše dokumente približno 20 dni pred odhodom.

Predvideni hoteli

Tehran: Grand Hotel 4*

Isfahan: Ghasre Monshi 4*

Yazd: Safaieyeh 4*  

Shiraz: Royal 4*

DOPLAČILO ZA MANJŠO SKUPINO: 

 • manj kot 15 potnikov 180 €
 • med 15 in 24 potniki 100 €


MOŽNA DOPLAČILA na poti:

 • osnovne napitnine približno 50 € (tudi otroci)

MOŽNA DOPLAČILA ob prijavi:

 • enoposteljna soba 250 € (v primeru, da potuje 1 oseba je doplačilo obvezno in se obračuna ob prijavi)
 • iranski vizum 65 €

Cena vključuje:

 • letalski prevoz na relaciji Ljubljana - Teheran, Shiraz - Ljubljana
 • letališke in varnostne pristojbine, avtobusne prevoze po programu
 • 6 x nočitev v dvoposteljnih sobah v hotelih 4*
 • 6 x zajtrk in 6 x večerje v hotelih oz. restavracijah po programu
 • vse oglede po programu z vključenimi vstopninami, spremstvo lokalnega in slovenskega vodnika, organizacijo potovanja
  Ponudba žal ni na voljo.

Naša spletna stran uporablja piškotke. Če se z uporabo strinjate nadaljujte brskanje s klikom na gumb »Dovoli piškotke«. V kolikor pa nadaljujete z ogledom naše spletne strani, bodo samodejno v skladu z zakonom, nastavljeni piškotki nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več o piškotkih.

Ne dovolim uporabo piškotkov Dovolim uporabo piškotkov