Iran - čudovita Perzija

Število oseb

Odhod

Trajanje

Iran - čudovita Perzija

od 1490

Vse ponudbe: 2

1. dan: LJUBLJANA - ISTANBUL - TEHERAN

Zbirališče na letališču JP Ljubljana v pozno popoldanskih urah. Letalski prevoz prek Istanbula oziroma ene izmed evropskih prestolnic v Teheran. Predviden pristanek v zgodnjih jutranjih urah v iranski prestolnici. Prevoz do hotela mimo veličastnega Homeinijevega mavzoleja, okoli katerega nastaja nova urbana cona. Prvi stik z mestom je značilno živahno orientalsko ozračje, pa vendarle manj kaotično kot v drugih bližnje vzhodnih mestih. Nastanitev v hotelu in nočitev.

2. dan: TEHERAN

Celodnevni ogled najpomembnejših znamenitosti iranskega glavnega mesta začnemo z ogledom muzeja palač Saadabad, ki se nahaja na severu mesta in se razteza na površini 410 hektarov. Tu je živel zadnji perzijski šah Mohammed Reza Pahlavi. Obiščemo tudi iranski nacionalni muzej, ki je najpomembnejši muzej v Iranu. Odprli so ga leta 1937. Vsi predmeti, ki so na ogled so iz predislamske zgodovine Irana. Oglede nadaljujemo v muzeju preprog, kjer nas čudoviti tepihi popeljejo v pravljični svet vzorcev in barv. V kolikor je odprt, obiščemo tudi muzej draguljev, kjer hranijo največji diamant na svetu imenovan »morje svetlobe«, ki ima 182 karatov. Tukaj hranijo tudi globus, kjer so kopnine in oceani označeni z 51.366 dragimi kamni. Sledi še sprehod po enem najbolj živahnih bazarjev Azije. Večerja in nočitev.

3. dan: TEHERAN – KASHAN – ABYANEH – ISFAHAN

Zgodnji zajtrk in nato vožnja z avtobusom proti Isfahanu. Na poti se ustavimo v Kashanu in si ogledamo čudovit perzijski vrt Fin, ki je na seznamu UNESCOVE svetovne dediščine. Nadaljujemo z ogledom stare kašanske palače Tabatabaei, ki predstavlja bivališče nekdanjih bogatih iranskih trgovcev in bogato dekorirane mošeje Agha Bozorg. Za kratek čas se ustavimo še v vasici Abyaneh, ki jo krasijo še vedno dobro ohranjene opečnate hiše. Vožnjo nadaljujemo proti Isfahanu, najlepšem iranskem mestu. Pred večerom bomo skušali ujeti pogled na mostove na reki Zayande, ki je največja v deželi, krasi pa jo »most 33 obokov«. Večerja in nočitev v hotelu.

4. dan: ISFAHAN

Po zajtrku ogled Imamovega trga, ki je dolg 500 m in širok 150 m ter ga obkroža bazar. Obiščemo Imamovo mošejo. Nadaljujemo z ogledom prelepe Loftallahove mošeje, ki jo je uporabljala samo kraljeva družina. Čaka nas še palača Alikapu, ki je nekoč služila kot vhod v kompleks palač. Vse te zgradbe so nastale v času Safanidov v 16. stoletju. Preden zapustimo ta veličastni trg, se oglasimo še v delavnici, kjer izdelujejo miniature, ki jih še danes slikajo s čopiči iz mačjih dlak. Popoldan obiščemo še katedralo Vank in palačo 40 stebrov, ki slovi po freskah, v 18. stoletju pa je služila kot sprejemna palača. Nekaj prostega časa. Večerja v lokalni restavraciji. Nočitev.

5. dan: ISFAHAN - NAEIN – JAZD

Vožnja proti Jazdu s postankoma v Naienu, mestecu na robu puščave, ki je znano po izdelavi abasov iz kamelje dlake in si ogledali mošejo Jameh. Jazd naj bi ustanovil kralj Yazdgerd I., vendar legenda pripoveduje, da je mesto še starejše. Najprej ogledi stolpa tišine in nato še templja večnega ognja, ki tu gori že od leta 470. Mesto je še danes center zaratustrstva, najstarejše svetovne religije. V svojih zapiskih ga je omenjal že Marco Polo. Najprej si bomo ogledali stolp tišine in tempelj večnega ognja, ki tu gori že od leta 470, nato pa še perzijski vrt Abat. Pred večerjo se bomo sprehodili še po bazarju tega živahnega trgovskega mesta, ki še danes slovi po izdelavi brokata in je pod UNESCOVO zaščito. Večerja in nočitev v hotelu.

6. dan: YAZD - PASAGARD - ŠIRAZ

Po zajtrku se bomo sprehodili še po bazarju tega živahnega trgovskega mesta, nato pa nadaljevali pot proti Širazu. Na poti se bomo ustavili v Abarkuhu za ogled ciprese, ki je stara več kot 4000 let in Pasagardu, ahamenidski prestolnici z grobnico Kira II. Mesto je bilo naseljeno že v 3. in 4. st. pred Kristusom. V Širaz, mesto slavčkov, vrtnic in pesnikov, bomo prispeli pozno popoldne. Širaz je rojstno mesto Hafeza in Sadija in velja za kulturno prestolnico Irana, ob vstopu v mesto nas bodo pozdravila koranska vrata. Če čas dopušča, še ogled bazarja. Nočitev in večerja v hotelu.

7. dan: ŠIRAZ – PERZEPOLIS

Zjutraj vožnja do Perzepolisa in ogled veličastnega mesta, ki se dviguje na terasi nad ravnino. Graditi ga je pričel že Darej Veliki. Mesto je požgal Aleksander Veliki, vendar so še danes njegove ruševine osupljive. Sprehod skozi Vrata narodov v sprejemno dvorano Apadano in ogled zimske palače 100-tih stebrov. Zapeljemo se tudi do nekropole perzijskih kraljev. Ogledamo si veličastne grobnice, ki so vklesane v skalo in Zoroastrsko kocko. Povratek v mesto in obisk Hafisovega ter Sa'adijevega mavzoleja. Obiščemo tudi perzijski vrt in čudoviti mavzolej, v sklopu katerega je tudi Petkova mošeja. Večerja in kratek počitek v hotelu.

8. dan: ŠIRAZ - ISTANBUL – LJUBLJANA

Prevoz na letališče ponoči. Polet proti Istanbulu in naprej proti Ljubljani, kjer je predviden pristanek v dopoldanskih urah.

CENA VKLJUČUJE

CENA VKLJUČUJE: povratno letalsko vozovnico na relaciji Ljubljana – Teheran in Shiraz - Ljubljana, letališke in varnostne pristojbine veljavne po pogojih na dan 13.06. 2018, nočitve z zajtrki v hotelih 4* lokalne kategorije v dvoposteljnih sobah, 6 večerij v hotelih ali lokalnih restavracijah, avtobusne prevoze po programu, lokalnega vodnika v angleškem jeziku, vse oglede in vstopnine po programu, spremljavo slovenskega vodnika in organizacijo potovanja.

DOPLAČILA IN POPUSTI

DOPLAČILA: za manjšo skupino med 15 in 19 potniki 70 €, za manj kot 15 potnikov 140 €, napitnine (tudi otroci) 50 €.

MOŽNA DOPLAČILA ob prijavi: iranski vizum in posredovanje, ki znaša 65 EUR, enoposteljna soba 250€.

POPUST: 5 % do 12 let starega otroka v spremstvu dveh odraslih oseb.

PREDVIDENE ČASOVNICE

27.10. LJUBLJANA - ISTANBUL     20:00 - 23:20

28.10. ISTANBUL - TEHERAN     01:30 - 05:00

03.11. ŠIRAZ - ISTANBUL     03:05 - 06:55

03.11. ISTANBUL - LJUBLJANA     08:15 - 08:35

Naša spletna stran uporablja piškotke. Če se z uporabo strinjate nadaljujte brskanje s klikom na gumb »Dovoli piškotke«. V kolikor pa nadaljujete z ogledom naše spletne strani, bodo samodejno v skladu z zakonom, nastavljeni piškotki nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več o piškotkih.

Ne dovolim uporabo piškotkov Dovolim uporabo piškotkov