Kraljeva mesta Maroka

Število oseb

Odhod

Trajanje

Kraljeva mesta Maroka

od 749

Vse ponudbe: 6

1. dan: SLOVENIJA – BENETKE – FES

Predvidoma v dopoldanskih urah prevoz iz Slovenije do letališča Treviso, od koder bomo poleteli proti Fesu. Pristanek v poznih popoldanskih/večernih urah, prevoz do hotela, večerja in nočitev. Po želji prvi sprehod po živahnih ulicah starega mestnega jedra.

2. dan: FES

Zajtrk in ogledi Fesa. To maroško kraljevo mesto si je prislužilo naziv Meka zahoda. V verskem in kulturnem pomenu je pred drugimi mesti, saj je njegova univerza al-Karaouine iz 9. st. najstarejša neprekinjeno delujoča medresa (islamska izobraževalna ustanova). V veliki Medini starega dela mesta Fes el Bali pod zaščito UNESCA, ki je med najstarejšimi in največjimi urbanimi peš conami sveta, si bomo ogledali zunanjost mošeje al-Karaouine in mavzoleja Moulaya Idrissa II. ter medreso Attarine iz zlate dobe Fesa. Imeli bomo tudi priložnost spoznati stare obrti in se ustaviti v kateri izmed prodajaln v vznemirljivi Medini. V Fes el Jedidu bomo občudovali zunanjost Kraljeve palače in se sprehodili skozi staro judovsko četrt. Dolg dan bo za nami, vrnili se bomo v hotel, večerja in nočitev.

3. dan: FES- VOLUBILIS – MEKNES - RABAT

Dopoldne vožnja do Volubilisa, nekdanjega rimskega mesta z dobro ohranjenimi mozaiki, ki je Bab Mansourju posodil svoje stebre. Za kratek čas se bomo vživeli v življenje starih Rimljanov. Nadaljevali bomo v Meknes, ki je svojo zlato dobo kot vladarska prestolnica doživel v 18. st., ko ga je v »maroški Versailles« povzdignil sultan Moulay Ismail. Nekaj let pred njegovo smrtjo naj bi dokončali tudi Bab Mansour, znamenita maroška mestna vrata s čudovitimi mozaiki, ki se nahajajo v neposredni bližini trga el-Hedim. Zunanji ogled umetnega zbiralnika vode Sahrij Swani, videli pa bomo tudi ostanke kraljevih konjušnic in žitnih kašč ter mavzoleja Moulaya Ismaila. Dan bomo sklenili v Rabatu, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

4. dan: RABAT – CASABLANCA

Po zajtrku ogled Rabata, glavnega mesta in političnega središča Maroka: zunanjost Kraljeve palače ter Hasanovega stolpa, minaret nedokončane mošeje Yakuba al-Mansurja in mavzolej Mohameda V., maroškega sultana in kralja, ki je Maroko s pogajanji s Francozi popeljal v neodvisnost. Sledi še postanek pri kasbi Oudayas, zgrajeni v času dinastije Almohadov. Vožnja do Casablance in ogledi: mošeja Hassana II., ki velja za velik arhitekturni čudež (doplačilo za ogled notranjosti), zapeljali se bomo do obalnega predela »La Corniche « in se ustavili na trgu Mohameda V., upravnega središča Casablance. Sledi nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

5. dan: CASABLANCA – ROŽNATO MESTO MARAKEŠ

Zajtrk in vožnja do rožnatega mesta - v Marakeš. Že od daleč bo pozdravljal minaret Koutoubia. Sledi ogled »rdečega bisera juga«, kjer je v času francoskega protektorata v 20. st. ekscentrični marakeški paša, znan kot Gospodar Atlasa, postal veliki ambasador mesta in Marakeš se je vpisal na turistični zemljevid najbolj glamuroznih mest na svetu. Prosti čas pa bomo preživeli v najživahnejšem kotu Afrike, kot pravijo trgu Djema el-Fna, kjer domačini uživajo v slastni maroški kuhinji, kupujejo sadje, zdravila in si mimogrede popravijo zobe, preden prisluhnejo pripovedovalcem zgodb in krotilcem kač. Obiskali boste krajevno lekarno in spoznali kraljestvo začimb, dišav, čajev in arganovega olja, ki podarja večno mladost. Sledi še ogled grobnice dinastije Saaditov, ki so po zatonu Fesa v 16. st. Marakeš spet izbrali za prestolnico, in palače Bahia, ki je dobila ime po ženi velikega vezirja Si Mousse. Večerja in nočitev v hotelu.

6. dan: MARAKEŠ ALI PO ŽELJI IZLET V ESSAUIRO

Zajtrk in dan namenjen samostojnemu raziskovanju živahnega Marakeša, ki vas bo navdušil v vseh pogledih. Novi del Marakeša, ki se ponaša z modernimi zgradbami, trgovskimi centri, prestižnimi trgovinami, čudovito opero in moderno železniško postajo ali stari del Medine, kjer vas bo navdušil labirint ulic, ki ima vsaka svojo zgodbo. Predlagamo izlet do obmorskega mesteca Essaouira, v katerega so se zaljubili Orson Welles, Winston Churchill in Jimi Hendrix. Mesto je doživelo »zlato dobo« v času vladavine alavitskega sultana Mohameda III, ki je s pomočjo francoskega arhitekta Cornuta zgradil čudovito pristaniško mesto, da bi utrdil trgovske vezi z Evropo. Mesto še danes slovi po morskih specialitetah. Obisk ribje tržnice, kjer se boste po želji do sitega najedli sveže ulovljenih rib, judovske četrti in portugalske utrdbe iz 16. stoletja s čudovitim pogledom na Atlantski ocean. Hiter sprehod in odlična masaža stopal po neskončni peščeni plaži ali pa posedanje v kateri od čajnic ali riadov, kjer vam bodo ponudili domače specialitete. Sledi vožnja po pokrajini, posejani z arganovimi drevesi, ki rastejo samo v jugozahodnem delu Maroka in ogled kooperative, kjer berberske žene na tradicionalen način pridobivajo arganovo olje. Proti poznemu popoldnevu vrnitev v Marakeš, večerja in nočitev.

7. dan: MARAKEŠ – TREVISO – LJUBLJANA

Po zajtrku še del dopoldneva prosto za zadnje utrinke v Marakešu. Predlagamo ogled čudovitih maroških vrtov Majorelle, kjer je imel vilo tudi modni kreator Y.S. Laurent. V vrtu lahko občudujete rastlinstvo kar iz petih celin. Na vrtovih se tako bohotijo kaktusi, palme, bambusi, bananovci, našli boste celo pelargonije. V sklopu vrtov je tudi muzej islamskih umetnosti. Sledi prevoz na letališče v Marakešu in polet proti Benetkam, proti Trevisu, kamor boste prispeli v večernih urah. Organizirani prevoz v Slovenijo.

Pomembno:

V primeru prilagajanja letalskim prevozom in nepredvidljivim okoliščinam si pridržujemo pravico prilagajanja programa z zaporedjem ogledov in krajem nastanitve. Vsebinsko program ostaja nespremenjen.

MOŽNO DOPLAČILO ZA MANJŠO SKUPINO:

 • med 25 in 34 potnikov 60 €;
 • med 15 in 24 potniki 90 €.


MOŽNA DOPLAČILA ob prijavi:

 • enoposteljna soba 140 €

DOPLAČILA na poti:

 • osnovne napitnine 45 € (tudi otroci).


MOŽNA DOPLAČILA na poti:

 • vstopnina v mošejo Hassana II.,
 • vstopnino in prevoz za ogled vrtov Majorelle
  16 € (min. 15 prijavljenih),
 • izlet v Essauiro 69 € (minimalno 15 prijalvjenih).

Cena vključuje:

 • organizirani prevoz do in iz Trevisa, letalski prevoz na relaciji Treviso - Fes – Marakeš - Treviso,
 • letališke in varnostne pristojbine,
 • vse prevoze po programu, šest polpenzionov v hotelih 4* (lokalna kategorija),
 • zunanje oglede po programu z lokalnimi vodniki,
 • vstopnine v grobnico dinastije Saaditov,
 • palačo Bahia in medreso Attarine, lokalne vodnike v posameznih mestih,
 • slovensko spremstvo in organizacijo potovanja.

*predviden odhod iz Ljubljane, v primeru vsaj 15 potnikov tudi iz drugih krajev.

Naša spletna stran uporablja piškotke. Če se z uporabo strinjate nadaljujte brskanje s klikom na gumb »Dovoli piškotke«. V kolikor pa nadaljujete z ogledom naše spletne strani, bodo samodejno v skladu z zakonom, nastavljeni piškotki nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več o piškotkih.

Ne dovolim uporabo piškotkov Dovolim uporabo piškotkov